Ta sig runt

Ta sig runt

Att se sig omkring på Naxos är ingen konst. Bussarna går i skytteltrafik mellan öns byar och städer och vill man hellre ta sig runt på eget vis, finns det många möjligheter att hyra vespa, cykel eller bil. Att ta sig runt vattenvägen är heller inga bekymmer, eftersom det går badbåtar och bilfärjor från hamnarna i städerna och vidare ut till närliggande orter och stränder samt till andra öar. Det går inga tåg på Naxos men det finns heller inget behov av det när busstrafiken är så välfungerande.

Bussarna – öns främsta transportmedel

Kollektivtrafiken på Naxos består till större delen av bussnätet. Vart du än vill åka kan du i stort sett alltid garanteras en buss till din slutdestination. Från Naxos stad utgår ett stort antal bussar till stränderna samt till byar och städer som Halki och Iria. Busstationen i Naxos stad ligger placerad på ett mycket strategiskt sätt nere vid hamnen, vilket är smart för den som kommer med båt från annat håll. Tidtabeller för samtliga bussar finns uppsatta och det är enkelt att hitta alla destinationer. Tänk på att köpa biljetter i förväg – antingen i kiosker eller i kassan på busstationen. Inga biljetter går att köpa ombord.

Taxiresor på Naxos

I anslutning till Naxos busstation finns även en taxistation där det går att boka taxibil eller hoppa in direkt i en bil i den mån det finns någon ledig. Även på de andra större turistorterna ligger taxistationer. Ett bolag som används flitigt och som är seriöst, är Radiotaxi: telefonnummer 22850-22444. 1 km taxifärd kostar i genomsnitt 3 EUR.

Hyra bil, vespa eller utforska sydvästra Naxos med cykel

Många turister väljer att hyra bil eller vespa på Naxos. Vägnätet är bra. Ju mer inåt land man kommer, desto lugnare trafik, medan trafiken i Naxos stad och utmed västkusten där alla populära stränder ligger, är betydligt mer hektisk.

På öns sydvästra del är cykeluthyrning populärt eftersom landskapet är så platt, till skillnad från resten av ön. Du kan hyra en vanlig cykel eller en elcykel. I Naxos stad och andra turistorter finns det flera cykeluthyrare, så det är lätt att välja och vraka. Cyklisterna är så många på ön att du säkert kommer att lägga märke till dem överallt – vid strandpromenadernas cykelvägar samt i bergsområdena.

Båtresor

Badbåtar och bilfärjor är nästan lika frekventa som busstrafiken på Naxos. Från Naxos stads hamn avgår dagligen både badbåtar till öarna och stränderna i närheten, samt bilfärjor som tar folk över till grekiska fastlandet och andra större öar i Kykladerna. Staden på fastlandet dit många bilfärjor går, heter Pireus. Från Naxos går båtar från Naxos stad, Agia Anna, Agios Prokopios och Stelida m.fl orter. Du kan även hoppa på en utflyktsbåt som tar dig till grannöarna Delos, Koufonissi och Santorini.

Prisnivåer

Priserna i Grekland är ca 24 % lägre än svenska konsumentpriser, och skillnaden märks också när det gäller transport. Dock kan man se lite dyrare priser i Naxos och andra turistdestinationer, speciellt som Grekland försöker få tillbaka turismen som fick sig en törn på grund av flyktingkrisen 2015. Priser för buss, båt och taxi på ön är en aning billigare än i Sverige.

Säkerhet

På Naxos är det tämligen säkert att åka runt och brottsligheten är liten. Använd ditt eget sunda förnuft och lämna inte värdesaker obevakade. Färjor och bussar håller hög standard och det är i stort sett lika säkert som att åka med den sortens färdmedel här som hemma i Sverige.