Bra att veta

Bra att veta

Här har vi samlat information om vad som kan vara bra att tänka på när du ska åka till Naxos och Grekland. Om du är en återvändare till ön, kanske du redan har koll på regler och sedvänjor och annat som du behöver ha i åtanke. Dock kan det vara bra att uppdatera sig med jämna mellanrum.

Väder och klimat i Naxos

Till Naxos kan du åka större delen av året, tack vare det varma vattnet och den varma solen. Dock finns det några månader att undvika om du vill slippa regn och rusk. December, januari och februari är generellt inga fördelaktiga månader att vistas här, dels på grund av att det är dött på folk och turister och dels för att vädret är ogynnsamt. Resten av året är det fritt fram för att semestra här och är det simning, snorkling, segling och vindsurfing du är ute efter så är juni- september den bästa tiden.

Vädret är soligt och torrt på sommaren, och regnigt och fuktigt på vintern. Genomsnittstemperaturen juni-augusti är 27 grader. Under vintern brukar temperaturen sjunka till 14-15 grader. Det är visserligen behagligare än snöslasket hemma i Sverige, men ännu inte tillräckligt för att bre ut sin handduk på stranden.

Eluttag

Spänningen i Grekland är 230 V och stickkontakten är C, E och F. Ingen reseadapter behövs för en svensk resenär.

Valuta

I Grekland har man Euro (EUR) som valuta.

Tidsskillnad

Grekland är 1 timme före svensk tid, vinter som sommar, eftersom Grekland är med i EU och tillämpar sommartid som övriga EU-länder.

Ringa till Grekland

För att ringa till Grekland slår du +30 före det grekiska numret.

Språk

Det oficiella språket i Grekland är naturligtvis grekiska. Men de som jobbar mer turism förstår i princip alltid engelska.

Åldersgränser

Från 18 års ålder har du rätt att köpa och konsumera alkohol i Grekland och därmed också i Naxos. För att få hyra bil måste du vara minst 21 år, men i vissa fall kan åldersgränsen vara högre. Ibland kan du behöva betala en avgift om du är under 25 år.

Larmnummer

Om du råkar ut för ett överfall, blir misshandlad, blir inblandad i en trafikolycka, upptäcker en eldsvåda eller av någon annan anledning behöver komma i kontakt med assistans, så är nödnumret i Grekland 112. Annars finns följande nummer:

  • Ambulans – 166
  • Polis – 110
  • Brandkår – 199

Ambassader

Närmaste svenska ambassad ligger i Aten på adress Vassileos Konstantinou 7.

Telefonnummer:  +30-210-72 66 100

Greklands ambassad i Sverige ligger i Stockholm på Kommendörsgatan 16.

Telefonnummer:  08-545 660 10

Fotografering och regler

Du kan normalt fotografera vad du vill i Grekland och Naxos, men inne på myndigheter och i religiösa byggnader bör du låta bli eller fråga om lov först. Du bör givetvis fråga om lov för att fotografera privatpersoner också. Observera att ett ”nej” på grekisk manér innebär en nick med huvudet bakåt.

Rökning

Du får inte röka på offentliga platser som inne i byggnader eller på transportmedel.

Öppettider allmänt

Butikernas öppettider kan variera från affär till affär. Normalt stänger man några timmar under eftermiddagen och öppnar igen framåt seneftermiddagen och stänger vid 20-tiden. Men det kan som sagt vara olika. I Naxos under högsäsong kan butiker hålla öppet till kl. 21 eller senare. Banker håller öppet till 14:00, utom på fredagar då de ofta stänger en halvtimme tidigare.

Visumkrav

Ett giltigt pass eller ID-kort krävs för att få komma in i Grekland som EU-medborgare. Inga visumkrav.

Vaccinationer och sjukvård

Det finns inga obligatoriska vaccinationer för att resa in i Grekland. Du bör dock vaccinera dig mot hepatit B om du ska vistas en längre tid i landet eller stanna på landsbygden. Stelkramp-, polio-, och difterivaccin kan också vara bra att ha.

Sjukvården i Grekland håller relativt god standard. Du ska ta med dig det europeiska försäkringskortet för att få vård på samma villkor som greker. I Grekland kan man få vård av både offentliga och privata vårdgivare som ingått avtal med nationell försäkringskassa, precis som i Sverige. Reglerna är dock lite olika. Inne i staden Naxos finns ett större sjukhus.

Det är bra att nämna att även offentliga vårdinrättningar kräver en självriskbetalning av patienter med försäkring, om sjukhuset har ett avtal med den grekiska försäkringskassan. Akutvård är alltid gratis. Tandläkarvård av avtalstandläkare ingår inte i det nationella sjukvårdssystemet. Man måste då vända sig till primärvårdsnätverket (PEDY).