Mat & Dryck

Mat & Dryck

Den grekiska maten är omnämnd att vara mycket enkel, god och nyttig. Eftersom grekisk kokkonst är så uppblandad med allehanda traditioner och influenser sedan lång tid tillbaka, så kan en riktigt uppmärksam gom lägga märke till de många smakerna och härkomsterna.

Rätter och drycker på grekiskt vis

Du som svensk har säkerligen lagt märke till grekiska maträtter ända från skoltiden eller när du går och botaniserar i matbutikerna på hemmaplan. Grekisk mat har nämligen fått stort fäste, även i Sverige. Att äta rätterna på plats är dock en helt annan upplevelse. Här följer några typiska maträtter du kommer att bekanta dig närmare med i Naxos. Alla är lagade med mycket kärlek och med en tvist, då alla familjeägda tavernor har sin egen version.

  • Saganaki – en förrätt. Rätten består av en grillad ostbit och mättar rejält.
  • Fisk och skaldjur – i Grekland kan du överösas med fisk och skaldjur som ofta grillas och kommer på en stor tallrik. Bläckfisk, musslor, räkor och sardiner – njut av havets läckerheter!
  • Moussaka – en kötträtt bestående av äggplanta och köttfärs och smält ost ovanpå. En slags lasagne på grekiskt vis, helt enkelt.
  • Tsatsiki – ett tillbehör som kan ätas till mat och sallader. Består av yoghurt och riven, fräsch gurka  toppad med lite vitlök. Gör sig riktigt bra med grekiskt lantbröd!
  • Dolmathakia – vindolmar som fylls med ris och nötter och ett antal kryddor. Äts både varma och kalla.
  • Kataifi och baklava – bakverk med valnötter, pistagenötter, mandel och honung m.m. De små bakverken slinker ned lika lätt som vatten i strupen, men mättar ganska så mycket…

Vältra dig även i fetaost, sallader, grekisk yoghurt med lite rinnande honung, samt oliver, oliver och ännu mer oliver.

Smakliga drycker

Den mest berömda drycken i Grekland och i Kykladerna är ouzo – en slags brännvinslikör. Den dricks på caféer, på barer, efter maten och när som helst när törsten faller på. På Naxos konsumeras också en stor andel vin, då vinproduktionen på ön är mycket stor.

En annan likör att köpa är Kitronlikör som är gjord på en viss citrusfrukt. Likören är frisk och typisk för just Naxos. Att inte missa, med andra ord!

Restaurangkulturen

Maten spelar stor betydelse för greker och det är också den egenskapen som gör det extra hemtrevligt för en turist. I hela landet och inte minst på Kykladerna och ön Naxos, blir de små tavernorna som en samling lyktljus på avstånd. Inne i städerna och utmed stränderna ligger de ofta tätt, vilket inte är konstigt då nästan alla blir överfulla av människor när kvällen nalkas. Att öppna en taverna och gå med vinst på Naxos, är således inte så svårt. Tavernorna är nästan allihop familjeägda, vilket gör att du säkert också får träffa på ägarnas släktingar när du går ut och äter. Middagen varvas ofta med musik och dans.

Prisnivåer när du äter ute

Priserna på restaurangbesök varierar stort i Grekland. På de turisttäta öarna som Kreta, Rhodos och Naxos stiger priserna mer, framför allt under sommaren. En trerätters middag på ett medelmåttigt ställe kostar ca 300 kronor per person, exklusive dryck. En espresso ligger runt 30 kronor. Dricks på 15 % brukar vara inkluderat i notan, men du bör ändå lägga till 5 % av ren artighet.

Middagstider

I Grekland råder Medelhavskulturen där man äter senare på kvällen och njuter fullt ut av en lång middag. Innan kl. 21:00 är det i regel inte så mycket folk ute på tavernorna, men sedan kan det vara svårt att få bord. Under högsäsong spelar det heller inte så stor roll vilken veckodag det är. Måndag som söndag – tavernan är en samlingspunkt för att utbyta åsikter, vänskap och smakupplevelser.

Grekiska storfrukostar är mycket ovanliga, ofta är det bara kaffe som dricks och inte mycket mer än så. Lunchen intas senare än i Sverige, runt 15-tiden. Detta för att middagen serveras senare. Lägg märke till att sötsaker ofta äts under dagen som fika i Grekland och som tillbehör till kaffet. Ofta medföljer ett glas vatten med is för att svalka och för att släcka törsten, då bakverken är ordentligt söta. En osynligt skriven regel är också att dessa små godsaker helst ska ätas utomhus. Och visst smakar de också bättre då..?