Shopping

Shopping

Shoppingutbudet på Naxos torde locka ganska många mode-, konst-, och vinintresserade själar. I huvudorten Naxos kan du hitta många små butiker med smått och gott för alla plånböcker och det finns också en del köpcentrum i utkanterna av staden, som t.ex Bazzar Naxos. Inne i Naxos hittar du  butiker som inte enbart säljer lädervaror, som skärp och väskor men även skor. Också konst och smyckesdesign är vanligt. Prisnivåerna kan vara både rimliga och höga, eftersom du även kan hitta en hel del lyxshopping på ön, och då framför allt i staden Naxos.

Bra shoppingområden

I Naxos stresshoppar man inte – man strosar runt och drar in varje intryck man får. Fel vore det annars eftersom butikernas innehåll och atmosfären skiljer sig från svenska stormarknader och klädkedjor. I Naxos bör du knalla bort till gamla stan där det ligger små minimarkets och konstgallerier efter varandra. Det bästa området heter Kastro, som dessutom är nära till den berömda Kastroborgen. I gängorna ryms många små skattgömmor för turister, men det gör också att priserna trissas upp en del. Du ska veta att mycket som säljs i butikerna på ön, såsom smycken och modeartiklar, faktiskt går att finna i vissa butiker i storstäder som Rom och Paris, eftersom mycket av designen är unik och de lokala konstnärerna minst sagt är talangfulla. Ryktet har således spridit sig.

Andra ”shoppingstråk” på ön i lite mindre skala, är Agia Anna, Plaka och Agios Georgios m.fl. Många butiker radas också upp längs med stränderna på Naxos när sommaren närmar sig.

Handgjorda föremål att ta med hem

På Naxos kan du hitta mycket som är handgjort av lokala hantverkare, sömmerskor och dylikt. Smide, kläder, keramik och tvålar – på Naxos älskar man att sälja det man själv har skapat. På hela ön och särskilt i de större orterna, ligger familjeägda butiker där du kan fynda lite av varje – från hemmagjorda bakverk till souvenirer och konst. Butikerna går ofta i arv och har funnits under lång tid. Det gör också att personen bakom disken kan ge dig råd och berätta allt om föremålen du vill köpa, om butikens historia och om eventuella tekniker.

Viner och den utsökta Kitronlikören

Överallt på Naxos odlas det röda och gröna vindruvor tack vare den fördelaktiga jordmånen. Därför bör du passa på att åka runt på ön och köpa med dig någon eller några flaskor Naxosvin hem till Sverige. Ön har också en specialitet vad alkohol beträffar – Kitronlikören. Likören är gjord på kitron – en citrusfrukt med frisk smak. Om du inte känner för att åka runt hela ön i jakt på viner och likörer, så går det även bra att köpa med dig en flaska från de många tavernorna. Tavernorna är familjeägda och många gånger producerar de även sitt eget vin. Vill du köpa Kitronlikören som den ska vara, ska du bege dig till Kitron Café eller Kitronbutiken i Naxos stad. På caféet har många originella drinkar med likören, uppfunnits.

Naxos är så känt för sitt vin, eftersom vinguden Dionysos själv är född här. Han sades lära upp befolkningen hur man gjorde de bästa vinerna och traditionen har sedan dess satt sig i ryggmärgen hos folket. Den karakteristiska smaken på Naxosvin återfinns ingen annanstans, så passa på att ladda upp ditt lager.