Resa till Naxos

Resa till Naxos

Till Naxos kan du ta charterflyg, reguljärflyg eller båt från grekiska fastlandet. Det går flera bilfärjor till och från andra öar i den grekiska övärlden samt från fastlandet. Om du bestämt dig att ta bilen hit, är detta alltså en möjlighet, även om det blir en lång resa. Det vanligaste sättet att komma till Naxos är dock att flyga, men det kan ta lite tid eftersom det inte går några direktflyg dit. Du måste ta en transfer och byta transportmedel, vilket en del kan tycka är krångligt. Dock är förbindelserna med Naxos så bra att du kommer att uppskatta hela resan dit, med både flyg och båt.

Charter eller flyga reguljärt?

Naxos flygplats har koden JNX och är den enda flygplatsen på ön. Eftersom den inte är internationellt trafikerad, så måste charterbolag flyga till ön Santorini och låta resenärerna ta en transferbåt på 2-3 timmar. Båten avgår ca 5 gånger per dag under högsäsong. Det finns snabbfärjor och färjor som tar någon timme längre.

Du kan också välja att flyga till Mykonos eller Santorini på egen hand, genom att till exempel boka en flygstol och slopa själva chartervistelsen. Tänk dock på att det inte finns någon flygbuss från Santorini flygplats. Du måste därför ta en taxi om du ska komma ned till hamnen. Flyger du med charter ingår vanligen en inbokad buss av charterbolaget. Charterflyg till Santorini avgår från både Stockholm Arlanda och Göteborg samt Köpenhamn. Apollo är ett bolag som regelbundet erbjuder resor till Naxos.

Till Naxos flygplats går endast inrikesflyg, vilket gör att du måste byta i Aten om du ska vidare till Naxos, i den mån du åker reguljärt från Sverige. Till Aten går dock ett stort antal internationella flygbolag som SAS och Norwegian som dessutom erbjuder direktflyg. Från Aten kan du ta Greklands inrikesflyg och välja bolaget Aegean Airlines som går vidare till Naxos.

Båtförbindelser med Naxos

Förbindelserna med Santorini är kända som mycket bra och går snabbt. Även från andra öar är förbindelserna goda, men kan dock ta lite längre tid. Den vanligaste färjan från Santorini du kan åka med, ingår i rederiet Blue Star Ferries.

Ett annat alternativ är att ta färjan från Pireus hamn på fastlandet. Pireus ligger 8 km utanför Aten och har bra båtförbindelser med Naxos. Räkna med minst 1-2 avgångar per dag. Resan över vattnet tar ca 5 timmar. För att ta dig till Pireus kan du åka buss eller tåg från Atens flygplats, alternativt hyra en bil i Aten och ta dig över med bilfärjan. Aten har även två andra hamnar – Rafina samt Lavrio. Till dessa hamnar kan du ta bussar som också avgår från Atens flygplats. Det finns tyvärr inga tågförbindelser till de två ovan nämnda hamnarna från Atens flyghamn, som det gör till Pireus.

Naxos som knutpunkt

Det är värt att nämna att Naxos utgör en knutpunkt för all båttrafik i Kykladerna. Många rutter avgår härifrån, främst från Naxos hamn i staden Naxos. Det gör att det är mycket lätt att ta sig från ö till ö och utforska Egeiska Havets guldkorn. I Naxos hamn är det också enkelt att hyra segelbåtar och katamaraner, då det är här alla uthyrningsfirmor lägger sina båtar. Kolla upp priser redan från Sverige. Priserna är faktiskt inte så höga som de kan verka, inte minst om ni är ett sällskap som delar på notan.