Sevärdheter

Sevärdheter

Eftersom Naxos är lätt att ta sig runt på via bussar och möjligheten att hyra bil eller vespa, så bör du se så mycket av ön och ännu mer innan semestern är slut. Naxos är bara en av många grekiska öar och det är värt att åka över till grannöarna med båt i den mån du har tid. Dock finns det massor att göra även om du väljer att stanna kvar på ön. På Naxos kan du berika dig med sevärdheter från nu och då, leva nattliv, utöva alla tänkbara vattensporter och se ön genom fysisk aktivitet som vandring, cykling eller ridning.

Det blå Naxos – populära vatteneskapader

Naxos är främst ett guldkorn för alla surfare. Vindsurfing, draksurfing och kitesurfing är de vanligaste varianterna och det går att hyra bräda på i stort sett alla stränder. Är du nybörjare får du ta hjälp av en guide som lär dig bemästra teknikerna. Var du än befinner dig på ön så ligger stränderna tätt som ett pärlband utmed hela kusten och bjuder även på andra vattensporter och ibland ridning till häst vid vattenbrynet. De bästa stränderna för inbitna surfare är Mikli Vigla samt Orkos som ligger alldeles bredvid.

Naxos är även seglarnas ö – många hyr en segelbåt eller katamaran och luffar runt mellan Naxos, Mykonos, Delos och andra intilliggande öar.  Det bådar gott för en flexibel semester eftersom näst intill alla öar är fulla av sina sevärdheter, stränder och shoppingmöjligheter. Ett undantag är dock Koufonissi som är helt obebodd med orörd natur och storslagna bad- och snorklingsmöjligheter.

Historia på Naxos – väck din kulturella sida till liv

Naxos är en gammal ö som fått uppleva ett och annat under sin livstid. Det som främst kännetecknar ön är att den sägs ha bebotts av och uppfostrat flera grekiska gudar som också satt sin prägel på de efterlevande på ön. Vidare, nämns här några viktiga sevärdheter för kulturintresserade.

Portara; vägen till Apollo

Apollo var solguden och till hans minne restes Portara på väg in till staden Naxos. Den upprättades 530 f.Kr och är ett tecken på lite storhetsvansinne för man skulle försöka överträffa Zeus tempel Akropolis. Tyvärr blev templet som skulle byggas innanför porten aldrig klart på grund av kriget som inträffade, men porten som är Greklands äldsta, finns fortfarande kvar. En dörröppning till en annan värld eller glimt av det tragiska förflutna som aldrig blev avslutat på grund av konflikter? Frågetecknen är många…

Hur som helst bör du ta med dig kameran då utsikten definitivt är av en annan värld. Framför dig ser du ön Delos skymta svagt, där Apollo sägs ha sett dagens ljus för första gången.

Zeus-berget

Vill du få upp flåset och vandra i solen, så ska du bestiga Zeus-berget vid staden Filoti på Naxos. Du kan också cykla upp eller åka bil eller vespa om du känner dig trött i benen. Berget kallas Zeus-berget eftersom det finns ett urgammalt tempel till Zeus ära uppe på bergstoppen som byborna lät upprätta.

Dionysos-templet

Eftersom Naxos är Dionysos ö, så ska du självfallet betrakta hans eget tempel på nära håll. Templet ligger i staden Iria och byggdes ca 1400 f.Kr. Det finns inte så mycket kvar av denna kulturrikedom, men att se det är trots allt en upplevelse.

Kika på gnistrande marmor i Kinidaros

Naxos har några mycket kända och mycket vackra marmorbrott. Många statyer runt om på Naxos är gjorda av skimrande marmor. I Kinidaros finns två berg där två stenbrott fulla av marmorsten ligger belägna. Ett tips är att åka dit i solnedgången då marmorn glänser så uppenbart att det känns som om du befann dig inne i en självlysande kristallgrotta. Perfekt för lite romantik och förtrollning!

Stenbrotten sägs vara över 2600 år gamla och är således rena kulturskatterna. Åk även till bergsbyn Apiranthos som nästan helt är gjord av marmor.