Naxos bästa stränder

Naxos bästa stränder

Naxos är en av de platser i Europa som är beryktad för att ha de bästa stränderna. Utmed kusten runt hela ön radar strand efter strand upp sig – den ena finare och mer gyllene än den andra. Dock finns det några namn som sticker ut lite extra. Stränderna i Naxos är särskilt tilltalande för surfare, men eftersom de flesta stränder är långgrunda, så passar de också mycket bra för barnfamiljer. Stränderna har ofta både finkornig sand och klippor eller sten, så att man kan installera sig där man bäst känner sig tillfreds. Här nedan presenteras några stränder som blivit omåttligt populära genom åren.

Agios Prokopios

Ca 5 km från Naxos stad hittar du en underbar och lång sandstrand på 2 km som bjuder in till en del vågor och vattenaktiviteter. Stranden vid byn Agios Prokopios har på senare tid blivit en av öns mest besökta stränder när andra har blivit lite ”överbefolkade”. Eftersom den också ligger så nära Naxos stad, går det lätt att komma hit med buss. Många turister som blivit lite trötta i fötterna efter allt shoppande och sightseeing i Naxos kan därför åka hit och koppla av. På Agios Prokopios går det att hyra solsäng och parasoll. Du kan även uppsöka dykcentret om du vill lära dig dyka. Även andra vattensporter som vindsurfing och kitesurfing är vanliga här. Det finns gott om caféer och restauranger längs med strandpromenaden.

Agia Anna

Alldeles i närheten av ovan nämnda strand, Agios Prokopios, hittar du en annan lite mer livlig sandstrand – Agia Anna som också ligger i anslutning till en by. Agia Anna är dessutom en bra utgångspunkt om du vill åka ut med badbåt till någon av de andra öarna eller ge dig ut till havs för att dyka etc. Från hamnen går det regelbundet många båtturer, även till närliggande städer som Naxos. Stranden är bred och har ett stort utbud av solsängar och parasoller samt många vattensporter. På kvällstid när luften är ljummen samlas många människor vid tavernorna för att äta och lyssna på livemusik.

Plaka strand

Naxos förmodligen mest populäraste sandstrand är Plaka som är fortsättningen på Agia Anna. Eftersom Plaka är så lång och bred, finns det alltid en plats där du kan ligga avskilt, vilket gör att stranden aldrig känns fullproppad av människor. Du kan även bada nakenbad om du vill. Det är framförallt det klara vattnet som ristat sig in i minnet hos folk som varit här. Massor av vattensporter finns att tillgå samt tavernor och barer som fylls till långt in på kvällskvisten.

Naxos stads egen strand – Agio Georgios

Befinner du dig i Naxos och tycker att du har det bra där du är, då behöver du inte leta länge efter en badstrand. Agios Georgios är stadens egen sandstrand och ett helt okej alternativ för att ta ett dopp efter stadsturerna. Dock är den ganska liten och kan bli knökfull framåt eftermiddagen under högsäsongen. En höjdpunkt är emellertid de underbara milkshakes som görs på caféerna längs med stranden.

Naxos City Beach agia georgios - Naxos bästa stränder
Agios Georgios – Naxos stads egen strand

Sahara Beach och Mikri Viglia

Surfare, se hit! Till dessa två stränder kommer man om man är en inbiten surfare med vattensporten i blodet. Mikri Viglia ligger på Naxos västkust och Sahara Beach är liksom en del av stranden med endast en kulle som avskiljer de tu. Att komma hit är idealt eftersom Mikri Viglia ger fantastiska surfsessioner och Sahara Beach mer är till för lapande soldyrkare och en och annan sköldpadda. Det finns bara en taverna på Sahara Beach, så ta med dig matsäck om du inte vill bråka om matborden. Till Mikri Viglia tar du buss eller vespa, alternativt badbåt från Agia Anna.

Snorkla i grottorna på Pirgaki

Är det snorkling du är ute efter, finns knappt någon bättre strand än Pirgaki som ligger 20 km från Naxos stad. Här har det bildats små grottor som är hem för vackra fiskar och växter. Stigarna bakom stranden kan leda dig till helt avskilda grottor där du kan snorkla fritt och kanske…naken.

Buss går ända hit och stranden är då slutstation. Ingen servering finns.